A mézes krémes az egyik legfinomabb karácsonyi sütemény, sokan mégis ódzkodnak elkészíteni, hiszen aki nem ismeri az egyszerű, ám mégis fontos trükköket, könnyen bele bukhat. Lássuk hát, hogy készíthetsz tökéletes mézes krémest.

Hozzávalók

A mézes lapokhoz

45 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
3 ek sertészsír
4 ek olvasztott méz
1 db tojás villával felverve
4 ek tej

A töltelékhez:

5 dl tej
10 dkg búzadara
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája
20 dkg sárgabarack lekvár

A csokimázhoz

20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj

A tökéletes sütemény első számú szabálya, hogy a legjobb minőségű hozzávalókat használd és hagyj magadnak elegendő időt a munkára, ezt a süteményt nem lehet összecsapni. Az első feladat, hogy gyúrd kemény tésztává a mézes lapok hozzávalóit, ha szükséges még egy kis tejet adhatsz hozzá. A lényeg, hogy egy viszonylag kemény, nyújtható tésztát kapj. A tésztát oszd el 4 egyenlő részre, az a legjobb, ha mérlegen is megbizonyosodsz arról, hogy ugyanakkorák a darabok.

Lisztezett lapon nyújtsd ki az első tésztát, nagyjából fél cm vastagságúra, a mérete nem fog változni sütés közben. Fontos, hogy már most készítsd elő a tepsit, amibe majd a süteményt rakod és ügyelj arra, hogy a tésztalapot egy kicsit nagyobbra nyújtsd, mint az összeállításhoz használt tepsi. Sütés előtt nyugodtan próbáld rá a formát, a lényeg, hogy a nyújtott tésztalap kicsit nagyobb legyen.

Ha megvan a kinyújtott lap, akkor 200 fokra előmelegített sütőben egy fejjel lefelé fordított tepsin süsd ki, a legjobb, ha sütőpapírt raksz alá. Azért kell a tepsi hátlapján sütni, mert így könnyen lecsúsztathatod róla a tésztát és egyenes is marad a végeredmény. A sütés nagyjából 6 percet vesz igénybe, amikor sötét zsemle színű lesz a lap, már ki is veheted.

Ne ijedj meg, ha kemény a tészta, vagy buborékos a teteje, pihentetés közben megpuhul majd. Ugyanezzel a módszerrel süsd ki mind a 4 mézes lapot, majd, amikor meghűltek, helyezd rájuk a kiválasztott süteményformát (amiben majd összeállítod a mézes krémest). A forma segítségével egy éles késsel az összes mézeslapot vágd tökéletes méretűre a forma mentén. Így kapsz majd hibátlan formájú süteményt.

A töltelék

A töltelékhez forrald fel a tejet, majd lassan öntsd bele a grízt. Ha megfőtt, hűtsd ki egy kicsit, majd, amikor langyos, add hozzá a vaníliáscukorral és tojássárgával habosra kevert vajat.

Következhet az összeállítás: a tepsi aljára helyezz egy formára vágott mézeslapot, majd öntsd rá a krém felét. Erre jöhet még egy mézes lap, arra pedig a lekvár. Következhet a harmadik lap, amire a krém másik fele jön, majd borítsd le a negyedik lappal. A csokimázat gőz felett olvaszd össze a vajjal, majd, amikor híg, öntsd rá az utolsó mézeslapara. Kicsit rázogasd meg a formát, hogy a csokimáz tökéletesen elterüljön rajta.

Amikor a süteményt töltöd, figyelj arra, hogy a krém tökéletesen terüljön el és a lapok hibátlanul feküdjenek rajta. A legjobb, ha csatos formát választasz, abból könnyen ki tudod venni az elkészült süteményt.

A legfontosabb, hogy legalább 24 órán át pihentesd a sütit a hűtőbe, hogy a mézes lapok megpuhuljanak. Felvágásnál forró vízbe mártott késsel vágd körbe a szélét, szorosan a tepsi vonalában, majd, amikor a tészta elengedett, akkor szintén forró vízbe mártott késsel felvághatod az elkészült remekművet. Egy biztos, ennek a mézes krémesnek senki nem tud majd ellenállni.