A karácsony az év legfantasztikusabb időszaka, bár ebben a hónapban nagyon megcsappannak a bankszámlák az ajándékozási láz miatt. Ha magadra ismertél, akkor az 5 karácsonyi ajándékszabály nagy hasznodra válhat. Ez a legjobb módja annak, hogy kevesebbet költs, kevesebbet stresszelj és többet ünnepelj.

Miért jó az 5 szabály?

Az ajándékozás 5 szabálya leginkább a gyerekek részéről lehet érdekes, de minden ismerősödnek szánt ajándékra alkalmazhatod. Manapság a tárgyak szinte ellepnek minket, rengeteg olyan felesleges holmi van otthon, amit nem is használunk, nem szeretünk vagy egyáltalán nincs rá szükségünk.

Miért is ne teremthetnél családoddal olyan új hagyományokat, amelyek nem csupán a tárgyakra fókuszálnak? Az ünnepekkor a szülők rengeteg ajándékot vásárolnak a fa alá. Gyakran előfordul, hogy a gyerekek még élvezik az első pár ajándék kicsomagolását, de végére már megunják. Ne told ki az ingerküszöbüket, válassz ajándékokat az 5 szabály alapján.

Az 5 ajándékozási szabály

Ha a karácsonyi ajándékokat az 5 szabály alapján választod, tökéletesen kielégítesz minden igényt, de mégsem lősz túl a célon. Az alábbi 5 vezérelv mindegyikének feleltess meg egy ajándékot és legyen ennyi elég. Íme az 5 koncepció.

  1. vegyél valamit, amit a gyerek akar
  2. vegyél valamit, amire a gyereknek szüksége van
  3. vegyél valamit, amit a gyerek viselni tud
  4. vegyél valamit, amit a gyerek olvasni tud
  5. vegyél valamit, ami élményt tartogat a számára

Hogyan építsd be a szabályokat?

Szülőként gyakran úgy érezzük, hogy soha nem tudunk túl sokat adni a gyerekinknek, pedig ez nem célravezető hozzáállás. Már most tanítsd meg őket, hogy értékeljék a dolgokat, amiket kapnak, ne áraszd el őket túl sok ajándékkal. A karácsonyi ajándékozás 5 szabálya szerint az első ajándék legyen az, amit a gyermek már hosszabb ideje nagyon szeretne. Vágyának teljesítésével megélheti a karácsonyi kívánságának beteljesülését.

Számos olyan ajándék ötlet létezik, amire a gyerekeknek szüksége van. Legyen az egy új hátizsák, görkorcsolya vagy egy horgászbot. Ezzel az ajándékkal támogasd a hobbiját vagy a napi tevékenységeit. Ha olyan ajándékot adsz, amit gyermeked viselni tud, még egy igényt kielégítesz. Nem kell, hogy ruhanemű legyen, vásárolhatsz fejhallgatót, pénztárcát vagy ékszereket is.

A karácsonykor ajándékozott olvasnivaló nem csupán egy könyv, hanem nagy jelentőséggel is bír. A kisebbek remek fejlesztő könyveket kaphatnak, a nagyobbak szerelmes regényeket. Ezzel egyszerre fejlesztheted is képzelőerőjüket és a könyvekkel egyúttal üzenhetsz is nekik. Ha nem vagy biztos a választásban, akkor ajándékozz könyv ajándékutalványt, azzal nem lehet mellé nyúlni.

Adj élményt

A tavalyi karácsony sokak számára igen szomorúan telt, hiszen a távolabbi rokonok és ismerősök nem tudták együtt tölteni szentestét. Éppen ezért lett idén még fontosabb az, hogy élményeket ajándékozzunk egymásnak. A közösen eltöltött idő, a szórakozás a legnagyobb ajándék, amit adhatunk szeretteinknek. Ha másra nem is, erre biztosan megtanított a vírus és karantén helyzet.

Az élmény ajándék egy életre szól, miért költenéd a pénzt felesleges tárgyakra, amikor a közösen eltöltött órák százszor többet érnek? Ha az ajándéklistát kiegészíted az élményekkel is, biztos lehetsz benne, hogy gyermekeid és szeretteid tökéletesen elégedettek lesznek a kapott dolgokkal. Persze nem szükséges mindenkinek mind az 5 ajándéktípust megvásárolnod, de a felsorolt szabályokkal biztosan nagy sikert aratsz.