A mikulást az egész világon ismerik és nagy szeretettel várják december 6-án. Habár a kedves öreg apó személye általában ugyanaz, minden országban egy kicsit eltérő a történet. Ismerd meg hát a világ különböző országainak mikulás hagyományait.

Oroszország - Dedt Moroz

Oroszországban a mikulást Dedt Moroznak hívják. A legenda szerint egy asszonynak két mostohalánya volt. Az egyik gonosz volt, a másik pedig kedves. A mostoha egy nap kidobta a kedves lányt a hidegbe, mert nem akart neki engedelmeskedni. Hamarosan megjelent szánján Dedt Moroz, azaz Jég atya és annyira lenyűgözte a lány kedvessége, hogy gyémántot ajándékozott neki.

Amikor a gonosz mostoha meglátta a gyémántot, a másik lányát is kiküldte a hidegbe, de Jég atya kifejezetten ellenszenvesnek találta, ezért jégszoborrá változtatta. A mikuláshoz hasonlóan Deadt Moroz is ajándékot hoz a gyerekeknek, ráadásul a szilveszteri buliba is ő szállítja a fiatalokat.

Brazília - Papai Noel

Mivel Brazília az egyenlítő másik felén található, a karácsonyt a nyár közepén ünnepik. Éppen ezért érkezik a grönlandi mikulás, azaz Papai Noel selyemből készült könnyed ruhában. A gyerekek mikulás reggelén a ház körül elrejtett ajándékokat keresik, de éppen úgy, mint nálunk, cipőjükben is mindig akad valami édesség.

Japán - Hoteiosho

A japán mikulás is egy öregember, aki hatalmas zsákot cipel a hátán, tele ajándékokkal. A megszokott mikulástól eltérően azonban neki a tarkóján is szeme van, így mindig észreveszi, ha a gyerekek rosszalkodnak.

Norvégia - Julenisse

A német Szent Miklós legenda alapján a norvégiában Julenisse a gyermekek és tengerészek védőszentje. Julenisse a gyermekek iránti határtalan kedvességéről volt ismert, ezért december 6-án a gyerekek egy tál kását hagynak neki az asztalon. Julenisse a mikulástól eltérően szürke ruhát visel és szürke a szakálla is. Az éjszaka folyamán ajándékokat rejt el a házakban, amelyet a kis lurkók másnap lelkesen megkeresnek.

Franciaország- Pére Noel

A francia mikulás, másnéven Pére Noel hosszú piros köntösben jelenik meg, nem túl barátságos társával, Pére Fouettarddal, akit csak ostorozónak hívnak. Ő fenekeli el a rossz gyerekeket, a jókat pedig megajándékozza.

Spanyolország- Los Reyes Magos

Spanyolországban a jó gyerekeket nem csak egy, hanem három vidám figura látogatja meg a december 6-án tartandó El Dia de Reyes-fesztiválon. A jeles nap előtt pár nappal a gyerekek levelet írnak kedvenc mágusuknak-Melchornak, Gasparnak vagy Baltasarnak- és ajándékokat kérnek tőlük. December 6-án a gyerekek édességet hagynak a mágusoknak és szénát is kikészítenek a konyhába a tevéknek, amelyeken a mágusok lovagolnak.

Hollandia - Sinterklaas

Sinterklaas a mikulás holland változata, aki magas, püspöki kalapot visel és gyönyörű, drágakövekkel díszített pálcájával a kezében, hófehér lovon vágtat be a városba. Kopogtat az ajtókon és a jó gyerekeket megajándékozza. Társa, Grumpus fémláncokat csattogtat a szemtelen lurkókra és azzal fenyegeti őket, ha nem viselkednek jól, akkor elrabolja őket.

Katalónia- Tió de Nadal

A listát a legszórakoztatóbb változattal zárjuk, a festett, mosolygós arcú farönk figurával, aki ajándékokat ürít. (Igen, tényleg!) Katalónia Spanyol régiójában szenteste a gyerekek botokkal verik szegény Tiót és arról énekelnek, mi történik vele. Másnap reggel a gyerekek örömmel tapasztalják, hogy Tió de Nadal egy halom ajándékot és édességet ürített ki a számukra.

 

A katalán mikulás talán a legérdekesebb az összes közül, de miért is csodálkozunk, mikor a nálunk a húsvéti nyuszi tojja az ajándékokat.