Ma elsősorban a vidám, piros ruhás bácsiként tartjuk számon a Mikulást, aki ajándékokkal lepi meg a jó gyerekeket. Ha bármelyik gyereket megkérdeznénk, azt mondaná, hogy a Mikulás az Északi sarkról származik. Történelmi útja azonban még érdekesebb és fantasztikusabb, mint hogy évente egyszer megkerüli a földet a rénszarvasok által húzott szánján.

A mikulás legendája

A mikulás legendája több száz évre vezethető vissza és egy Szent Miklós nevű szerzeteshez kötődik. Úgy tartják, hogy Nicholas, valamikor időszámításunk előtt 280 körül született Patarában, Myra közelében a mai Törökország területén. Igen módos keresztény családba érkezett, édesanyja soká imádkozott Istenhez, hogy végre fia szülessen.

Amikor áldott állapotba került, Nicholast istennek ajánlotta. Mivel egyke gyermek volt, rengeteg figyelmet és szeretet kapott elődeitől, azonban amikor kitört a pestisjárvány, mindkét szülejét elvesztette. Bár egy ilyen veszteség elfordíthatta volna istentől, úgy tűnik Nicholas mégis megtartotta hitét és empátia ébredt benne a nehéz sorsú emberek iránt.

Nicholas az egész örökségét mások segítésére használta fel. Ő lett később Szent Miklós, akit jámborsága és kedvessége számos legenda tárgyává tett. Az egyik legismertebb Szent Miklós történet arról szó, hogy három szegény nővért mentett meg attól, hogy apjuk eladhassa őket rabszolgának vagy örömlánynak. Szent Miklós kivásárolta őket, hozományt biztosított nekik, így már összeházasodhattak a választottjaikkal.

Nicholas, majd később Szent Miklós legendái és jócselekedetei gyorsan terjedtek, így később a gyermekek és tengerészek védelmezőjeként vált ismertté. Ünnepét halálának évfordulóján, december 6-án tartják.

Hagyományosan ezt a napot tartották a házasságkötések szerencsés napjának is. A reneszánsz korban Szent Miklós örvendett a legnagyobb népszerűségnek Európában. Még akkor is megemlékeztek róla, amikor a protestáns reformáció után a szentek iránti tisztelet alábbhagyott.

Hogyan indult a hagyomány?

Rengeteg történetet ismerünk Nicholas életéről, a legtöbb kedvességéről és nagylelkűségéről szól. December 6-án bekövetkezett halála után kezdődött el az ajándékozás hagyománya, az ő tiszteletére. Sok keresztény számára az adakozás ünnepe, Miklós napja egybeolvad a Krisztus születésével, ami szintén a világ egyik legnagyobb ajándéka.

Kérdezd a Finneket

Ha a finneket kérdezzük, honnan származik a mikulás, azt válaszolják, Korvatunturiról, egy lappföldi vízesés közeléből. Mielőtt a kereszténység elterjedt volna Finnországban, az ott élők egy pogány ünnepet, a nuuttipuki-t ünnepelték tél közepén. Ilyenkor a gonosz szellemek ha nem kapták meg amit akartak, akkor hangoskodtak és ijesztgették a gyerekeket.

Amikor az 1800-as években a jótékonykodó Szent Miklós híre Finnországba is elért, imázsa összekeveredett a nuutipuki már meglévő hagyományával, így jött létre a Joulupukki, aki ajándékokat hozott a gyermekeknek ahelyett, hogy ijesztgette volna őket. A piros köntösbe bújt Joulupukki bekopogtatott az ajtókon és megkérdezte, hogy van-e itthon jól nevelt gyerekek?

Innen indult hát a rénszarvasok által húzott szánon közlekedő mikulás ma is elismert legendája. Finnországban, Rovaniemiben található a híres mikulás falu, ami felbecsülhetetlen érték Finnország növekvő turisztikai ágazata számára.

A ma ismert mikulás tehát nagyon hosszú utat járt be, míg képe és „személyisége” olyanná vált, amit ma is ismerünk. A világ országai, hiedelmei és a különböző kultúrák keveredésének köszönhetjük azt, hogy a mikulás az egész világon szeretett és ismert figura lett.