A haza karácsonyi szokások mindenki számára egyértelműek, de vajon hogy zajlik a karácsony a világ különbözőbb pontjain? Igazán meghökkentő összeállítást olvashatsz, ha szereted az érdekességeket, akkor görgess lejjebb.

Karácsony Mexikóban

A legtöbb mexikói otthon legfőbb dísze a nacimento, azaz betlehem, amibe a felnőttek egy díszített karácsonyfát is beépítenek. Mivel a természetes fenyő megvásárlása Mexikóban luxuscikknek számít, a tipikus arbolto, azaz kis fa levágott ága helyettesíti a karácsonyfát.

Itt az ajándékok nem a fa alá kerülnek, hanem a mennyezetről lelógó agyagedényekbe csempészik a szülők az apróságokat. Az edényeket a gyermekek addig ütik hosszú botjaikkal, míg azok eltörnek és kihullnak az ajándékok. Igazán jó mókának hangzik, nemigaz?

A karácsony Japánban

A japán kultúra rengeteg ponton különbözik a miénktől, nem meglepő hát, hogy a karácsonyt sem mindenki ünnepli. Azok a családok, akik mégis karácsonyoznak, csupán világi ünnepnek tekintik az eseményt, amelyet csupán gyermekeik boldogsága érdekében tartanak.

A karácsonyfákat apró papírdíszekkel, babákkal, kis játékokkal, aranylegyezőkkel és szélharangokkal díszítik. Az origami hattyút szinte minden japán karácsonyfán fellelhetjük. Anno karácsonykor a japán gyerekek több ezer hajtogatott „békemadarat” adtak a fiataloknak szerte a világon, annak zálogaként, hogy a pusztító háború ne forduljon elő újra.

Kínában sem sokan ünneplik a karácsonyt, akik mégis megteszik, mind műfenyőt állítanak otthonukban, amelyet csipeszekkel, papírláncokkal, virágokkal és lámpásokkal díszítenek. A karácsonyfákat pedig fényfának nevezik.

Karácsony a Fülöp szigeteken

A varázslatos Fülöp szigeteken élő emberek számár a természetes karácsonyfák nagyon drágák, ezért legtöbbször kézzel készített, színes fákat használnak. Emellett parolt, azaz csillaglámpásokat is készítenek bambuszrudakból, amit élénkszínű rizspapírral vagy celofánnal borítanak be.

Minden bambusz bot végén egy-egy színes bojt található, ezeket a ház ablakaiba állítják, amik a betlehemi csillagokat jelképezik. Náluk nem jelennek meg a hagyományos karácsonyi színek, a lényeg, hogy minél színpompásabb és élénkebb hangulatot tükrözzenek az ünnepek.

Karácsony Ukrajnában

Bár azt gondolnánk, hogy Ukrajnában hasonló a karácsony, mint nálunk, ez mégsem így van. A hagyományos csengők és díszek helyett a fát itt mű pókhálók és pókok díszítik. Ezt a díszítést egy szegény özvegy legendája ihlette, akinek nem volt mivel feldíszíteni a fáját karácsonykor gyermekei számára.

A kis házában élő pókok megsajnálták és az éjszaka folyamán körbefonták az özvegy fáját. A felkelő nap a pókhálókat arany fonállá változtatta. Egy biztos, a legendát ismerve már nem tűnik olyan bizarrnak az ötlet, mindenesetre mi inkább a gyertyákat és girlandokat részesítjük előnyben.

Karácsony Norvégiában

A karácsonyfa állítás hagyománya csak a 19. század második felében ért el Norvégiába, a vidéki körzetek pedig még később vették fel a szép szokást. Anno a családok együtt járták az erdőket, hogy kiválasszák a legszebb karácsonyfát, amit aztán szenteste napján díszítettek fel.

A gyermekek karácsonykor a szobájukban izgatottan várnak, amíg a szülők a nappali zárt ajtaja mögött feldíszítik a fát. A híres Norvég rituálét karácsonyfa körözésnek nevezik, ahol a családtagok körbe állják a fát, megfogják egymás kezét, ezzel egy gyűrűt alkotnak a fa körül, majd énekelve körbejárják. Ezt követően ajándékozzák meg egymást, majd közösen hozzálátanak a vacsorához.

Brazíliában a karácsony nyárra esik ezért a fenyőket apró pamutdarabokkal díszítik, amely a hóesést jelképezi. Így van ez Dél Afrikában is, hiszen a karácsony szintén nyári ünnep. Bár karácsonyfát nem állítanak, gyakori, hogy az ablakokat csillogó, színes vattával és girlandokkal borítják. A világ különböző pontjain nagyon változóak a karácsonyi hagyományok, de az biztos, hogy a lényeg mindenhol szeretet és béke uralkodik.