Nem szükséges, hogy a karácsony nagy terhet jelentsen a bolygónk számára. Egy kis erőfeszítéssel és fantáziával te is csökkentheted az ünnepi időszak környezetterhelését. Íme néhány ötlet, amelyek segítenek megünnepelni a szezont úgy, hogy a környezetet sem terheljük.

Vásárolj tudatosabban

Adhatsz úgy többet a szeretteidnek, hogy közben kevesebbet költesz. Jól hangzik, nemigaz? A személyes, egyedi ajándékokkal lenyűgözheted barátaid, hiszen a kézzel készített ajándékok sokkal eszményi értékkel bírnak.

Azt jelentik, hogy valóban ismered azt, akit megajándékozol és az idődet is arra fordítod, hogy boldog pillanatokat okozz neki. Sokat tehetsz a környezeted érdekében akkor is, ha helyben készült, kézműves termékeket választasz. Látogass el a helyi kézműves vásárba, biztosan találsz néhány egyedi kincset.

Kapcsolódj a természethez

A karácsony az ajándékozás és a család ideje. Micsoda nagyszerű lehetőség, egy új családi hagyomány megteremtése, amelynek célja a bolygó védelme! Menjetek el együtt sétálni és élvezzétek a természet szépségét. Egy fa közös elültetése is remek szórakozás lehet, a természet értékességét szimbolizálja, jó példa gyermekeidnek is.

Szintén jó program lehet, ha fát díszítetek a madaraknak is. Akasszatok közösen csengettyűket, diót, mogyoró vajjal megkent fenyődobozokat és magtálcákat az udvaron lévő fára, idén ajándékozzátok meg a madarakat is! Igazán mókás lesz majd az ablakból figyelni, ahogyan lakmároznak.

Készíts képeslapot házilag

A boltban vásárolt karácsonyi képeslapok és üdvözlőkártyák nagyon drágák, ráadásul hatalmas mennyiségű természeti erőforrást igényelnek a gyártás során. Az Egyesül Államokban az ünnepi szezonban eladott kártyák mennyisége megtöltene egy 10 emelet magas futballpályát és közel 300 000 fát kell kitermelni a gyártásukhoz.

A házi készítésű kártyák talán nem olyan elegánsak, de sokkal személyesebbek és ezzel értékük is nő. A karácsony előtti hetekben a kárták elkészítése ráadásul remek szórakozás az egész család számára. Használjátok a tavalyi naptárat, kollázsoljatok, ragasszatok, és használjátok fel a gyerekek régebbi skicceit. Ez a közös móka összehozza majd a családot!

Használj környezetbarát csomagolópapírt

Az Egyesült Államokban az ajándék csomagolásból származó szemét évente meghaladja a 4 millió tonnát. Ha mindenki csak három ajándékot csomagolna újra felhasznált papírba vagy szövet tasakba, akkor 45 000 jégkorong pálya lefedésére elegendő papírt takarítanánk meg. Válassz olyan papírt, amit kenderből vagy újrahasznosított anyagokbók késztenek. A szalagokat is helyettesítheted raffiával, amit masnik helyett kitűnően díszíthetsz szárított virág-, vagy gyümölcsszeletekkel.

Válassz műfenyőt

Az évente vásárolt fenyők 80%-a a szeméttelepen végzi, ami igazán siralmas szám, főként, ha hozzáadjuk a rengeteg extra kilómétert is a szállítás kapcsán. Ha van rá lehetőséged, válassz gyökérrel rendelkező karácsonyfát, majd januárban ültesd a kertbe. Amennyiben ez kivitelezhetetlen számodra, a legjobb megoldás, ha műfenyőt választasz, hiszen ez a tudatos döntés számos élő fát véd meg.

A műfenyőt nem kell karácsony után összefűrészelned, majd elégetned, esetleg a szeméttelepre vinned. Egyszerűen csak tedd visssza a kényelmes papírdobozába és vidd a padlásra, jövőre a legszebb pompájában használhatod újra. A műfenyők mindemellett lenyűgözően gyönyörűek és biztonságosak is, hiszen gyulladásmentes anyagból készülnek.

Nem szükséges az utolsó pillanatban a fáért rohannod, majd hosszasan bajlódnod a szár befaragásával. Rendeld meg a műfenyőt kényelmesen, a nappalidból és használj ki minden időt, amit a családoddal tölthetsz.

A műfenyő mindemellett anyagilag is igen hamar megtérül, a megspórolt összeget is jobb, ha a szeretteidre költöd el. Az ünnepekkel kapcsolatos környezetvédelmi költségek nagy része egyszerű tudatossággal és némi tervezéssel csökkenthető, csatlakozz hát hozzánk, legyen idén zöld karácsonyunk!